1263467232_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Anoppikokelas kävi miehensä kanssa toissailtana tuomassa reissutuliaisia, joten sain hyvä syyn vähän leipoa. Kun makea osuus oli tuttu ja hyväksihavaittu suklaakakku, päätin suolaisen suhteen vähän irrotella. Olin ostanut pienen palan savustettua lohta leivän päällisenä syötäväksi, mutta sain siitä idean. Piirakkapohjan ohjeen katsoin Kotiruoka-kirjasta, mutta tein sen kokojyväjauhoilla (taisivat olla Sämpyläjauhoja nimeltään). En myöskään laittanut juustoa. Ohjeen kokoinen taikina riitti juuri ja juuri 28cm piirakkavuokaan, ensi kerralla teen isompana niin pohja on vähän napakampi. Tomaatit ja sipulit olivat melko pieniä. Täyte ei kaipaa lisäsuolaa, feta ja lohi ovat sen verran suolaisia.

Savulohi-tomaatti-fetapiirakka
Pohja:

100 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
3 rkl vettä
(1½ juustoraastetta)
Täyte:
200 g savustettua lohta
3 tomaattia
2 punasipuli
pippuria
sitruunamehua
fetakuutioita
2 dl ruokakermaa
3 munaa

1. Kuutioi sipuli. Poista tomaateista siemenet ja pilko. Revi lohi sormin irtonaiseksi.
2. Nypi yhteen rasva ja jauhot, joihin on sekoitettu suola. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Anna taikinan jähmettyä hetki jääkaapissa. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan ja paista 225 asteessa 5-10 minuuttia.
3. Kuullota sipulia pannulla öljyssä. Käytä myös tomaatit pannulla. Mausta pippurilla.
4. Levitä pohjan päälle lohi, sipulit ja tomaatit. Levitä fetakuutioita päälle. Purista päälle n. puolikkaan sitruunanmehu.
5. Sekoita kananmunat kermaan ja kaada vuokaan.
6. Paista piirakkaa 15-20 minuuttia 200 asteessa.
________________________________________________________________________

Suklaakakun ohje tuli Iloleipurin irtopohjavuoan mukana muutama vuosi sitten. Ei ole tosiaan mikään laihduttajan kakku, mutta todella hyvää ja tanakkaa tavaraa. Olen useammankin kerran miettinyt, että sopisi myös täytettäväksi, mutta tälläkin kertaa päätyi pöytään ihan sellaisenaan. Kakun koristelin Delidelistä tilaamillani suklaalastuilla.

Tukeva suklaakakku (28cm)
200 g tummaa suklaata
200 g voita
5 munaa
3½ dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
Kuorrutus
2dl kuohukermaa
40 g voita
160 g tummaa suklaata
(vadelma)marmeladia (ei pakollinen mutta kuorrutteen levittäminen on helpompaa)

1. Sulata suklaa ja voi.
2. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja sekoita vaahtoon.
3. Lisää joukkoon suklaa-voisula.
4. Kaada voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista alatasolla 175 asteessa 35-40 minuuttia. Jäähdytä hyvin.
5. Lämmitä kerma kattilassa ja sulata joukkoon suklaa ja voi. Sekoita hyvin. Anna jäähtyä ja jähmettyä hetki, niin levittäminen onnistuu paremmin.
6. Levitä kakun pintaan marmeladia. Levitä kuorrutus kakun päälle, koristele halutessasi ja anna jähmettyä kylmässä.