1264010538_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Leivoin sämpylöitä! Huutomerkki on paikallaan, sillä olen viimeksi tehnyt sämpylöitä kotitaloustunneilla yläasteella. Pari kuukautta olen aikonut hommaan ryhtyä, mutta vasta nyt sain aikaiseksi, kun sain mummolta "lainaan" yleiskoneen. Kone on on hankittu yli 15vuotta sitten, mutta mummo on sitkeästi tehnyt taikinat käsin, joten kone on kuin uusi. Ohje on peräisin Myllärin Sämpyläjauhoseos- pussin kyljestä, sopii hyvin muuhunkin leipomiseen. Aiemman savulohi-tomaatti-fetapiirakan pohjan tein samoilla jauhoilla. Hyviä sämpylöitä tuli myös!

Sämpylöistä syntyi eilen erittäin maittava lounas. Luulin bonganneeni pari päivää aiemmin pakastimesta jauhelihapihvejä. Osoittautuivat eilen sitten Lindströmin pihveiksi, joiden olemassaolon olin jo täysin unohtanut. En antanut tämän häiritä, vaan tein burgerit alkuperäisen suunnitelman mukaan. Ja oli muuten hyvää! Punajuuriset piffit toimivat loistokkaasti juuston, tomaatin, salaatin, pekonin ja valkosipulimajoneesin kanssa. Uskallan epäillä, että tavalliset pihvit jäisivät kakkoseksi tässä kisassa. Miltei fuksianväriset pihvit myös näyttävät hauskemmalta :)

Jyväiset sämpylät
5dl vettä tai maitoa (laitoin ½ ja ½)
1pss kuivahiivaa (tai 50g tuorehiivaa)
1rkl sokeria tai siirappia
½rkl suolaa
12dl Myllärin Sämpyläjauhoseosta
½dl öljyä (tai 50g voita tai margariinia)

Lämmitä neste n. 42 asteiseksi (hieman kädenlämpöistä korkeammaksi).
Sekoita kuivahiiva jauhoihin.
Lisää suola ja sokeri nesteeseen.
Alusta jauhot taikinaan pienissä erissä.
Lisää alustuksen loppupuolella rasva.
Kohota lämminvesihauteessa liinan alla 30min (= taikina kaksinkertaistuu).
Leivo taikinasta sämpylöitä ja kohota pellillä liinan alla vielä 30min.
Kostuta sämpylät vedellä juuri ennen uuniin laittoa.
Paista n. 15min 220 asteessa.
Kostuta uudelleen heti uunista oton jälkeen ja peitä liinalla.

____________________________________________________

Lindströmin pihvit
2 keitettyä perunaa
2 keitettyä punajuurta (etikkapunajuuretkin käy)
2 rkl hienonnettua maustekurkkua (itse en käytä)
1 sipuli
500-600g jauhelihaa
1 muna
1tl suolaa
1tl mustapippuria

Raasta perunat ja punajuuret hienoksi tai muussaa perunasurvimella.
Hienonna sipuli. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Muotoile pihveiksi.
Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 15min.